Hustá polévka s červenou čočkou, sladkou bramborou a cizrnou v indickém stylu
Polévka do podzimních plískanic nebo mrazivých zimních dní? Tohle je ta pravá! Svou barvou vás vystřelí do pozitivní nálady, voní, hřeje a dodá vám energii! Je tak plná chuti, že obvykle na konci nepotřebuji ani dosolit a je perfektní. Koncert! Nedejte se odradit výčtem mnoha ingrediencí, příprava je rychlá. Navíc je velmi zdravá a výživná – s kouskem chleba vám bude k obědu či k večeři úplně stačit.
![]() |
Počet porcí: 4 |
![]() |
Doba přípravy: 60 min |
Ingredience na polévku s červenou čočkou:
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 malá sladká brambora (batát)
- 3 stroužky česneku
- špetka mletého zázvoru nebo kousek čerstvého
- ½ - 1 lžička římského kmínu (záleží na vašich preferencích)
- ½ lžičky kurkumy
- špetka chilli
- 4 lžíce červené loupané čočky
- 2 velká rajčata nebo plechovka loupaných rajčat
- 1 plechovka cizrny (nebo 200 g uvařené)
- 1 litr zeleninového vývaru (používám zde běžně 1 litr vody a 1 kostku kvalitního zeleninového bujónu)
- 30 g mandlí nasekaných
- sůl
- zelená petrželka nebo koriandr na posypání
Recept na polévku s červenou čočkou:
Nejprve si nakrájejte cibuli nadrobno, očistěte a na menší kostičky nakrájejte mrkev. Sladkou bramboru oloupejte a také nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce sezamového oleje, vhoďte cibuli, mrkev a bramboru a restujte několik minut na středním plameni, občas promíchejte. Zatímco se zelenina restuje, oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno. Pokud používáte čerstvá rajčata, spařte je vařící vodou, oloupejte je a v mixéru rozmixujte na kaši. Do orestované zeleniny (nemusí být doměkka, ještě se bude vařit) přihoďte česnek a zázvor, promíchejte, počkejte pár sekund, aby se česnek rozvoněl a přidejte římský kmín, kurkumu a chilli, opět zamíchejte a pár sekund nechte rozvonět a přidejte rajčata, zeleninový vývar a červenou čočku. Osolte cca půl lžičkou soli (záleží na tom, jak slaný je zeleninový vývar), přiveďte k varu, poté ztlumte žár a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 15 – 20 minut; dokud nezměkne čočka. Ochutnejte, zda je čočka a veškerá zelenina měkká, poté přihoďte nasekané mandle zcezenou, propláchnutou cizrnu, prohřejte. Odeberte 2 naběračky polévky do mixéru, rozmixujte a vraťte do hrnce – to polévku nejen mírně zahustí, ale přidá i chuť. Podle chuti dosolte. Podávejte posypané zelenými lístky petrželky nebo koriandru.
DALŠÍ MANDLOVÉ RECEPTY
Kuře s mandlovou nádivkou
Naše nádivka se odlišuje tím, že neobsahuje mléko a je výrazně máslová.