Oblíbené vánoční cukroví „na poslední chvíli“, ale dělám je občas i během roku. Krásně chroupou a voní mandlemi.
![]() |
Počet porcí: 4 |
![]() |
Doba přípravy: 45 min |
Ingredience na mandlové suchárky:
- 4 bílky
- 100 g cukru
- 100 g hladké mouky
- 100 - 150 g mandlí se slupkou
- špetka soli
Postup:
Troubu rozehřejte na 185 ˚C. Formu na srnčí hřbet (biskupský chlebíček) vyložte papírem na pečení. Bílky pokojové teploty se špetkou soli šlehejte na sníh. Jakmile budou bílky polotuhé, přidejte cukr a ušlehejte dotuha. Do tuhých bílků ručně vařečkou opatrně a postupně vmíchejte mouku a úplně nakonec vsypte mandle. Naposledy promíchejte, nandejte do připravené formy a vložte do trouby. Upečte do zlatova; zkoušejte zapíchnutím špejle – jakmile vyjde po vpichu suchá, je upečeno. Upečený korpus nechte ve formě vychladnout, poté volně přikryjte utěrkou a nechte ve formě do druhého dne (to se dělá proto, že odleželý korpus při krájení tolik nedrobí a lépe drží pohromadě, podobně jako např. čerstvý chléb se krájí hůř než den starý). Druhý den vyndejte z formy a ostrým pilkovým nožem nakrájejte na co nejtenčí pásky. Ty rozložte jeden vedle druhého na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 100 – 120 ˚C sušte do křupava. Trvá to asi 20 – 30 minut – je stupeň křupavosti průběžně zkoušet a ochutnávat. Skladujte v uzavřené nádobě, kde si uchovají svou křupavost.
DALŠÍ MANDLOVÉ RECEPTY
Mandlově recyklovaný croissant
Francouzi čerstvé croissanty milují, a protože croissant z předešlého dne už není úplně ono, vymysleli recept, jak ho pozdvihnout. Naplní ho mandlovým krémem, zvlhčí, prohřejí a navrch ještě posypou jemně křupavými mandlovými plátky...