Mandlový clafoutis s meruňkami
Lepší než bublanina

  

 

Mandlový clafoutis s meruňkami​​​​​​

Clafoutis je pečený krém, který se zapéká s ovocem. Pochází z Francie a v originálním receptu se připravoval s  třešněmi (nevypeckovanými, často i  neodstopkovanými, aby z nich nevytekla šťáva), v tomto receptu však využijeme kromě mandlí další hustopečskou, potažmo jihomoravskou, plodinu: meruňky. Přidává se do něj obvykle troška mouky, kterou jsme nahradili mandlovou moukou – je tedy přirozeně bezlepkový. Může se připravit také v menších formičkách.

Počet porcí: 8

Doba přípravy: 45 min

Ingredience na mandlový clafoutis:

  • 8 – 10 meruněk
  • 2 lžíce Mandlovky
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 ml smetany
  • 125 ml mléka
  • 4 vejce
  • 80 g mandlové moučky (mletých mandlí)
  • 50 g mandlového marcipánu (nemusí být)

Recept na mandlový clafoutis:

Meruňky rozpulte, vyjměte pecku a  pocákejte je jednou polévkovou lžící mandlovice. Nechte je chvíli (1/2 hodiny) marinovat. Prošlehejte cukr, mléko, smetanu, vejce, vanilkový extrakt a 1 lžíci mandlovice, přidejte mandlovou moučku a vše rozmíchejte. Vznikne velmi řídký krém. Rozehřejte troubu na 200 ˚C. Zapékací nádobu vymažte máslem, po dně rozložte meruňky. Veškerou tekutinu, která po nich zůstane v misce, ve které se marinovaly, zamíchejte do připraveného krému. Pokud máte po ruce mandlový marcipán, vložte do každé meruňkové půlky kousek místo pecky. Meruňky jsou lehce nakyslé a marcipán je osladí. Krémem přelijte meruňky, vložte do trouby a pečete asi 40 minut. Po 10 minutách pečení ztlumte na 185 ˚C. Clafoutis podávejte se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo jogurtem. Pozn. Clafoutis je výborný také s třešněmi nebo višněmi. Tip: Pokud se nebojíte experimentovat, marinujte meruňky s nasekaným rozmarýnem nebo tymiánem (1 snítka).


 

DALŠÍ MANDLOVÉ RECEPTY

Mandlově recyklovaný croissant

Francouzi čerstvé croissanty milují, a protože croissant z předešlého dne už není úplně ono, vymysleli recept, jak ho pozdvihnout. Naplní ho mandlovým krémem, zvlhčí, prohřejí a navrch ještě posypou jemně křupavými mandlovými plátky...

Pečený lilek s česnekem

Evergreen letních obědů.

 

 

Sledujte nás na
sociálních sítích
facebook instagram youtube