Pečený lilek s mandlemi a česnekem
Evergreen letních obědů. Nevýhodou je, že se při přípravě zapíná trouba, což může v letních vedrech trochu odrazovat, ale pokud jste lilkomilci, určitě následující recept vyzkoušejte.
![]() |
Počet porcí: 2 |
![]() |
Doba přípravy: 55 min |
Ingredience na pečený lilek s mandlemi:
- 1 lilek
- 6 – 8 stroužků česneku
- olivový olej
- sůl, pepř
- tymián (nejlépe čerstvý)
- větší hrst mandlových lupínků
Postup:
Lilek omyjte a podélně rozřízněte. Udělejte do něj nožem podélné zářezy tak, abyste ho dole neprořízli. Poté posolte a nechte ho cca 30 minut vypotit. Po půlhodině si zapněte troubu na 190 ˚C. Vodu z lilku vylijte (lehce vymačkejte), a protože s vodou odejde i sůl, opět lehce osolte (nebo můžete dosolit až hotový upečený lilek). Opepřete podle chuti. Oloupejte si česnek a nakrájejte ho na plátky, které zastrkejte do připravených zářezů v lilku, hezky jeden vedle druhého. Lilek vložte do pečicí nádoby nebo na plech (doporučuji použít pečicí papír), pocákejte olivovým olejem a v troubě pečte 40 – 50 minut. Asi po 35 minutách pečení posypte lilek mandlovými lupínky a ještě asi 10 minut pečte, aby se mandle opekly. Podávejte s bagetkou nebo chlebem, lilek vyjídejte ze slupky lžičkou.
DALŠÍ MANDLOVÉ RECEPTY
Mandlově recyklovaný croissant
Francouzi čerstvé croissanty milují, a protože croissant z předešlého dne už není úplně ono, vymysleli recept, jak ho pozdvihnout. Naplní ho mandlovým krémem, zvlhčí, prohřejí a navrch ještě posypou jemně křupavými mandlovými plátky...