Pečený lilek s mandlemi a česnekem
Na gril nebo do trouby

 

Pečený lilek s mandlemi a česnekem

Evergreen letních obědů. Nevýhodou je, že se při přípravě zapíná trouba, což může v letních vedrech trochu odrazovat, ale pokud jste lilkomilci, určitě následující recept vyzkoušejte.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 55 min

Ingredience na pečený lilek s mandlemi:

  • 1 lilek
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • tymián (nejlépe čerstvý)
  • větší hrst mandlových lupínků

Postup:

Lilek omyjte a  podélně rozřízněte. Udělejte do něj nožem podélné zářezy tak, abyste ho dole neprořízli. Poté posolte a  nechte ho cca 30 minut vypotit. Po půlhodině si zapněte troubu na 190 ˚C. Vodu z lilku vylijte (lehce vymačkejte), a protože s vodou odejde i sůl, opět lehce osolte (nebo můžete dosolit až hotový upečený lilek). Opepřete podle chuti. Oloupejte si česnek a nakrájejte ho na plátky, které zastrkejte do připravených zářezů v lilku, hezky jeden vedle druhého. Lilek vložte do pečicí nádoby nebo na plech (doporučuji použít pečicí papír), pocákejte olivovým olejem a v troubě pečte 40 – 50 minut. Asi po 35 minutách pečení posypte lilek mandlovými lupínky a ještě asi 10 minut pečte, aby se mandle opekly. Podávejte s bagetkou nebo chlebem, lilek vyjídejte ze slupky lžičkou.

  


 

DALŠÍ MANDLOVÉ RECEPTY

Mandlově recyklovaný croissant

Francouzi čerstvé croissanty milují, a protože croissant z předešlého dne už není úplně ono, vymysleli recept, jak ho pozdvihnout. Naplní ho mandlovým krémem, zvlhčí, prohřejí a navrch ještě posypou jemně křupavými mandlovými plátky...

Salát s mandlemi a cuketou

Výborný, nenáročný salát. Můžete do něj použít jakýkoli zelený salát, který máte po ruce. A receptů s využitím cukety není v letním období nikdy dost!

 

 

 

Sledujte nás na
sociálních sítích
facebook instagram youtube