Pečený marcipán s batátem
Sladké brambory jsou zajímavá zdravá zelenina, nakupte si jich klidně více, další recepty budou následovat. :)
![]() |
Počet porcí: 2 |
![]() |
Doba přípravy: 95 min |
Ingredience na mandlové muffiny:
- 100 g (1 menší) sladké brambory (batáty)
- 150 g mandlové mouky
- 100 g třtinového cukru
- ½ lžičky citrónové kůry
- 1 vidličkou rozšlehané vejce
- sekané mandle na obalení
Recept na mandlové muffiny:
Nejprve upečte bramboru. Na kousek alobalu položte omytý neoloupaný batát, cákněte olej, zabalte alobal a dejte do trouby na 200 ˚C. V polovině pečení otočte. Menšímu batátu stačí necelá hodinka, poté vypněte troubu a batát v ní nechte „dojít“. Vychladlý batát oloupejte, odvažte z něj 100 g a ty rozmačkejte vidličkou. Přidejte 100 g cukru, citrónovou kůru, půl (cca 20 g) vejce (druhou polovinu si nechte na obalení) a mandlovou mouku a vypracujte těsto, které je poměrně řídké a lepivé. Dál postupujte podobně jako u předchozího receptu – dlaněmi namočenými ve vejci tvarujte malé kuličky, které obalujte v sekaných mandlích. Pečte v troubě předehřáté na 185 ˚C, dokud mandle nezhnědnou, asi 20 minut.
DALŠÍ MANDLOVÉ RECEPTY
Mandlově recyklovaný croissant
Francouzi čerstvé croissanty milují, a protože croissant z předešlého dne už není úplně ono, vymysleli recept, jak ho pozdvihnout. Naplní ho mandlovým krémem, zvlhčí, prohřejí a navrch ještě posypou jemně křupavými mandlovými plátky...
Pečený lilek s mandlemi a česnekem
Evergreen letních obědů. Nevýhodou je, že se při přípravě zapíná trouba, což může v letních vedrech trochu odrazovat, ale pokud jste lilkomilci, určitě následující recept vyzkoušejte.