Magazín Mandle / Novinky

Hustá polévka s červenou čočkou, sladkou bramborou a cizrnou v indickém stylu

20. 12. 2021 Recepty

 

Hustá polévka s červenou čočkou, sladkou bramborou a cizrnou v indickém stylu​​​​​​

Polévka do podzimních plískanic nebo mrazivých zimních dní? Tohle je ta pravá! Svou barvou vás vystřelí do pozitivní nálady, voní, hřeje a dodá vám energii! Je tak plná chuti, že obvykle na konci nepotřebuji ani dosolit a je perfektní. Koncert! Nedejte se odradit výčtem mnoha ingrediencí, příprava je rychlá. Navíc je velmi zdravá a  výživná – s  kouskem chleba vám bude k  obědu či k večeři úplně stačit.

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 60 min

Ingredience na polévku s červenou čočkou:

  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 malá sladká brambora (batát)
  • 3 stroužky česneku
  • špetka mletého zázvoru nebo kousek čerstvého
  • ½ - 1 lžička římského kmínu (záleží na vašich preferencích)
  • ½ lžičky kurkumy
  • špetka chilli
  • 4 lžíce červené loupané čočky
  • 2 velká rajčata nebo plechovka loupaných rajčat
  • 1 plechovka cizrny (nebo 200 g uvařené)
  • 1 litr zeleninového vývaru (používám zde běžně 1 litr vody a 1 kostku kvalitního zeleninového bujónu)
  • 30 g mandlí nasekaných
  • sůl
  • zelená petrželka nebo koriandr na posypání

Recept na polévku s červenou čočkou:

Nejprve si nakrájejte cibuli nadrobno, očistěte a  na menší kostičky nakrájejte mrkev. Sladkou bramboru oloupejte a také nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce sezamového oleje, vhoďte cibuli, mrkev a bramboru a restujte několik minut na středním plameni, občas promíchejte. Zatímco se zelenina restuje, oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno. Pokud používáte čerstvá rajčata, spařte je vařící vodou, oloupejte je a v mixéru rozmixujte na kaši. Do orestované zeleniny (nemusí být doměkka, ještě se bude vařit) přihoďte česnek a zázvor, promíchejte, počkejte pár sekund, aby se česnek rozvoněl a přidejte římský kmín, kurkumu a chilli, opět zamíchejte a pár sekund nechte rozvonět a přidejte rajčata, zeleninový vývar a červenou čočku. Osolte cca půl lžičkou soli (záleží na tom, jak slaný je zeleninový vývar), přiveďte k varu, poté ztlumte žár a  na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 15 – 20 minut; dokud nezměkne čočka. Ochutnejte, zda je čočka a  veškerá zelenina měkká, poté přihoďte nasekané mandle zcezenou, propláchnutou cizrnu, prohřejte. Odeberte 2 naběračky polévky do mixéru, rozmixujte a  vraťte do hrnce – to polévku nejen mírně zahustí, ale přidá i chuť. Podle chuti dosolte. Podávejte posypané zelenými lístky petrželky nebo koriandru.

Autor článku
Michal Daněk

Nejoblíbenější mandlové dobroty

Ochutnejte unikátní likéry pevně spojené s mandloňovým sadem v Hustopečích, který je evropskou raritou. Originál, který si vás hned získá...

Sledujte nás na
sociálních sítích
facebook instagram youtube