Magazín Mandle / Novinky

Obrácený hruškový koláč

15. 10. 2022 Recepty

 

Obrácený hruškový koláč​​​​​​

Další hruškový koláč? Tak dobře, přiznáme se: Milujeme hrušky! Pardon, teď máme na mysli HRUŠKY, nikoliv zelené pseudo hrušky ze supermarketu, které jsou suché a tvrdé tak, že skoro nejdou ukousnout, mluvíme o hruškách, které jsou měkké a zralé, které musíte jíst nad talířkem (nebo nad dřezem), protože jakmile se do nich zakousnete, vytryskne z nich sladká šťáva, která vám teče po prstech a v puse se míchá s měkounkou hruškou, kterou téměř nemusíte kousat… Tyto hrušky mají velmi krátkou sezónu, rychle se kazí, takže z nich upečme koláč. V obráceném koláči jsou, jak název napovídá, jednotlivé komponenty v opačném sledu – ovoce je dole a těsto nahoře a teprve po upečení se vyklopí ovocem nahoru.

Počet porcí: 6

Doba přípravy: 60 min

Ingredience na hruškový koláč

  • 50 g + 2 lžíce změklého másla
  • 100 g + lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 70 g špaldové mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka solí
  • 3 střední hrušky
  • 5 g sekaných mandlí, špetka kardamomu, půl lžičky vanilkového extraktu (nemusí být)

Recept na hruškový koláč:

Kulatou formu o průměru cca 20 cm (na fotce je čtvercová forma o rozměrech 22 x 22 cm) vymažte pořádnou vrstvou másla (asi 2 lžíce nebo 2 plátky) a vysypte jednou lžící cukru (pokud máte sladké hrušky, není cukr ani nutný). Nepoužívejte rozkládací formu – šťáva z  hrušek by mohla protékat. Hrušky rozkrojte podélně na poloviny, odstraňte jadřince, každou polovinu překrojte podélně na čtvrtiny a každou čtvrtku ještě podélně, takže z každé půlky získáte 4 silné plátky. Ty skládejte na dno vymazané formy jeden vedle druhého (do kulaté formy je vkládejte tenčí stranou ke středu formy). Pokud chcete, posypte je ještě sekanými mandlemi. Rozehřejte si troubu na 180˚C. Mouku smíchejte s  mletými mandlemi a práškem do pečiva. Máslo rozpusťte. Vejce, cukr a  špetku soli šlehejte, až vejce zesvětlají a  zhoustnou. Opatrně ručně vmíchejte připravenou mouku s mandlemi a nakonec rozpuštěné máslo. Chcete-li, můžete těsto ovonět špetkou kardamomu nebo vanilkovým extraktem. Těsto rovnoměrně přelijte přes hrušky a dejte do trouby. Pečte asi 25 – 30 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte 10 – 15 minut chladnout. Pak vyklopte na podnos (položte podnos na formu, přidržte rukama a otočte vzhůru nohama, takže po odklopení formy budou hrušky nahoře) a nechte úplně vychladnout. Vyklápějte ještě teplé. Podávejte na talířku s dezertní vidličkou.

Autor článku
Michal Daněk

Nejoblíbenější mandlové dobroty

Ochutnejte unikátní likéry pevně spojené s mandloňovým sadem v Hustopečích, který je evropskou raritou. Originál, který si vás hned získá...

Sledujte nás na
sociálních sítích
facebook instagram youtube